Personal

Viata cu aparat dentar – despre complexe si increderea in sine

March 2, 2018

Am scris și rescris articolul ăsta de zeci de ori pentru că mi s-a părut mult prea personal, însă am văzut pe Instagram că sunt multe persoane interesate de acest subiect, cu exact aceleași intrebrari si temeri pe care le aveam și eu.

Să vă povestesc.

Complexele din copilărie nu cred că se compară cu nimic altceva. Cine s-a confruntat cu o asemenea situație înțelege la ce mă refer. Nu am vorbit niciodată uitându-mă în oglindă și nu am zâmbit niciodată într-o poză până acum câteva luni. Înțeleg, pe lume sunt lucruri mult mai grave, însă încrederea pe care o avem în noi sau lipsa ei se reflectă în majoritatea acțiunilor noastre.

În adolescență era teama de ce o să zică ceilalți despre mine, când am mai crescut era teama de a merge la dentist, frica de durere, extracții și de zecile de situații la care nu m-aș fi gândit niciodată dacă nu citeam atâtea articole de pe internet. Mi-am făcut curaj și am mers la dentist. Mă așteptăm la ce e mai rău și exact asta am primit: înainte de montarea aparatului dentar în general e nevoie de extracții, iar la mine de 4, toate măsele de minte, toate incluse, adică ascunse bine în gingie.

Am plâns toată seară în care am aflat, hotărată că asta nu e pentru mine. M-am tot gândit la oamenii care chiar au trecut prin operații grele sau la cele care au zeci de operații estetice din dorința de a arată bine și m-am decis într-un final că pentru a scăpa de complexul meu trebuie să trec fac un minim de efort și să trec peste frica mea.

Extracțiile dentare

Primul și cel mai important sfat este să nu credeți tot ce citiți pe internet.

La prima extracție tremuram atât de tare încât nu îmi puteam ține fundul pe scaun. Mă țineam strâns cu mâinile de cureaua de la pantaloni și mă uităm la neonul din tavan. Nu am mai făcut o injecție de când îl așteptăm pe Moș Crăciun și eram terifiată de gândul că o să mi se  facă anestezie. Cum a fost? Injecția aia doare mai puțin decât epilatul, iar în timpul intervenției mă luase somnul și mă plictisisem îngrozitor. Nu simțeam nimic, țineam ochii închiși să nu văd ustensilele și să mă sperii. Primele 2 extracții au fost cele de sus, făcute la o săptămâna distanță una de cealaltă.

Viața cu aparat dentar

După ce mi-au fost scoase cele două măsele a urmat partea pe care abia o așpetam, montarea aparatul dentar de pe arcada superioară. Eu am optat pentru cel de safir pentru că este aproape invizibil, iar diferența de preț este de câteva sute de lei.

După o lună am început să văd primele schimbări. După două luni jumătate dinții mei arătau wow. Nu îmi vine să cred cât de repede s-au îndreptat, iar odată cu ei mi s-a schimbat fizionomia, buzele, nasul. Mănânc orice, pot să mușc din orice, încă sunt oameni care mă întreabă dacă am aparat dentar pentru că nu îl observă din prima. Eram atât de obsedată de dinții mei strâmbi, încât aveam impresia că numai la asta se uită oamenii când vorbesc cu mine.

Nu a fost deloc o experiență traumatizantă, singurul regret e că nu am avut curajul mai devreme să merg la un consult. Dacă vă doriți ceva cu adevărat… just go for it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *