Lifestyle

Despre sex fără educație – #TabooFighter

August 22, 2018

În primul rând vreau să cred că nu ați intrat doar să vedeți poze deocheate, iar dacă ați făcut-o, vă invit la o lectură spontană.

În România secolui 21 reclamele la prezervative sunt permise doar după ora 22, în timp ce ne plasăm în topul țărilor cu cea mai mare rată de avort. Statisticile clasează țara noastră pe locul 1 în ceea ce privește minorele care devin mame, iar în 2018 numărul lor este în creștere.

În 2018 nu avem oră de educație sexuală în școli, învatam copiii abia prin clasa a 7-a care e treaba cu spermatozoidul și ovulul, eventual ne mai și supărăm pe ei când îi apucă râsul. În 2018 luăm copiii la protest și strigăm de mână cu ei ,,m*ie guvernul”, fară să le explicăm ce, cum, când și cât e norml să se întample. În 2018 mamele se duc cu fetele la mall, dar nu și la ginecolog.

Lipsa de educație sexuală timpurie se reflectă foarte bine în studii, care ilustrează statistici alarmante. Imaginea greșită pe care o au adolescenții, tinerii și nu numai, despre sexualitate este un aspect care ar trebui să ne dea de gândit tuturor. Din ce în ce mai multe branduri se aliniază tendinței, încă timide ce-i drept, de a demara campanii de educare a consumatorilor.

Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să iau parte la o campanie ce își propune să schimbe societatea în bine, iar atunci când văd blogosfera de fashion/beauty că se implică în astfel de campanii mă simt tare mândră. TabooFighter este o invitație ce ne încurajează pe toți să vorbim deschis despre sexualitate, metodele de contracepție si boli cu transmitere sexuală.

În România, cumpărarea unui prezervativ încă este percepută ca fiind rușinoasă, testarea pentru depistarea infecțiilor este privită cu suspiciune, iar educația sexuală în școli sau acasă este considerată un subiect tabu. Toate aceste rețineri cu privire la viața sexuală se reflectă în incidența crescută a infecțiilor cu transmitere sexuală, a infecțiilor cu HIV și în numărul alarmant de nașteri și avorturi în rândul adolescentelor, în unele cazuri având vârste mai mici de 15 ani.

Având ca punct de reper aceste premise, Veneris lansează campania #TabooFighter, care are ca obiectiv conștientizarea importanței educației sexuale, ca măsură indispensabilă sănătății sexuale.

#TabooFighter este un manifest al sincerității, un demers prin care Veneris îndeamnă la o schimbare de atitudine, la conștientizarea  riscurilor la care ne expunem atunci când alegem să nu vorbim despre subiectul tabu al sexualității.

Despre infecția urinară cu zâmbetul pe buze și capul sus.

Când începusem să cred că mă confrunt cu o infecție urinară aveam impresia ca s-a terminat lumea. Îmi era rușine să mă programez la medic și nu reușeam să îmi explic cum de m-am ales cu ea, făcand totul ca la carte. Ei bine, mai mult de jumătate din femei se confruntă cu o asemenea situație, cauzele fiind foarte variate: lipsa hidratării, contactul sexual (mai ales la tinere), igiena (atât cea deficitară, cât și cea excesivă!), schimbări hormonale, imunitate scăzută, etc. Târziu am înțeles că situația în care credeam că mă aflu nu era deloc jenantă, iar acum vorbesc deschis despre infecția urinară la birou, acasă, în cercul de prietene sau pe blog.

În România, Veneris vine în ajutor cu unica gamă de teste rapide pentru depistarea infecțiilor genitale. Cu o precizie similară testelor de laborator, testele pot fi efectuate acasă, în intimitate și oferă diagnosticul în câteva minute. Testele Veneris sunt disponibile în farmacii și pot depista atât afecțiuni precum infecția urinară, candidoza, vaginita bacteriană, cât și infecții cu transmitere sexuală care, netratate la timp, pot avea consecințe grave asupra sănătății, precum trichomonas, chlamydia și sifilis. Evident, nu țin locul unui consult de specialitate, însă sunt un punct important de plecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *